Dezbaterea despre nevoia unei strategii răsăritene

DSCN1283

DSCN1281

Pentru cei care nu au putut participa la dezbaterea de la FET, de săptămâna trecută, anexez câteva paragrafe ce au constituit documentul de lansare a discutiilor:

„În contextul în care Federația Rusă se manifestă ca un actor extrem de important al scenei relațiilor internaționale, mai ales după martie 2014, având contribuții majore la evoluțiile politico-diplomatice și de securitate din zona Orientului Mijlociu, Asiei Centrale și Zonei Pacificului, fără a mai vorbi de spațiul ex-sovietic, se impune a acorda o atenție sporită evoluțiilor regionale, strategiilor și intereselor principalilor actori geopolitici din zona Mării Negre și a spațiului ex-sovietic. În Strategia Națională de Apărare a Țării din anul 2015 se menționează (art. 24) că unul dintre obiectivele de securitate națională a României îl reprezintă „promovarea intereselor politice, economice şi de securitate în regiuni de relevanță strategică pentru ţara noastră”, precum și, totodată, „consolidarea profilului României în NATO și Uniunea Europeană, prin contribuții atât conceptuale, cât și operaționale”. Menționarea acestor obiective de securitate națională ne obligă la o analiză în ceea ce privește evoluțiile geopolitice și de securitate din spațiul ex-sovietic și regiunea Mării Negre, astfel încât suntem motivați să încercăm a identifica posibila existență a unei strategii răsăritene în politica externă a României, însă nu numai a MAE ca instrument instituțional de politică externă, precum și coerența abordărilor privind problematica zonală.

Evoluțiile politico-diplomatice din spațiul Republicii Moldova, precum și intensificarea curentului unionist, mai ales după anul 2012, alături de numeroase luări de poziție publică ale unor lideri ai societății civile și vieții politice din România și Republica Moldova privind unirea celor două state, ne îndreptățesc să punem în discuție relația cu Republica Moldova, ca parte componentă a unei strategii răsăritene din politica externă românească. În cuprinsul articolului 25 din Strategia Națională de Apărare se menționează faptul că „obiectivele interne şi externe nu vor putea fi atinse la amplitudinea dorită în absenţa unui proiect de ţară pe termen lung, asumat de întreaga clasă politică, proiect apt să atragă consensul naţional, în acord cu interesele naţionale de securitate”. Va putea fi unirea/reîntregirea României cu Republica Moldova un astfel de proiect de țară?!

În condițiile în care problema folosirii limbii ruse și a unirii cu România a amplificat tensiunile dintre minoritățile rusofone și populația majoritară din Republica Moldova, în anii 1990 – 1992, se naște întrebarea: care va fi poziția lor față de acest mare ideal românesc și, totodată, poziția statului român față de ele, rolul și locul lor în noua configurație statală? Pot fi oferite garanții politico-diplomatice și juridice în conformitate cu dreptul internațional pentru minoritățile rusofone din spațiul transnistrean, în perspectiva reunificării Republicii Moldova și unirii cu România? Va putea accepta Federația Rusă o astfel de perspectivă geopolitică pentru spațiul moldav, având în vedere interesele strategice și geopolitice ale Federației Ruse în spațiu, precum și grija față de minoritățile rusofone?

Conferința-dezbatere intitulată Strategia răsăriteană din politica externă a României și cea față de minoritățile rusofone din spațiul de interes național. Cazul Republicii Moldova va încerca să aducă unele răspunsuri la aceste întrebări, și nu numai, în condițiile în care la nivel global, mediul de securitate se află într-o continuă transformare, care se reflectă în principal în accentuarea interdependenţelor şi impredictibilităţii în sistemul de relaţii internaţionale şi dificultatea de a delimita riscurile şi ameninţările de tip clasic de cele asimetrice şi hibride.

Referindu-se la subiectul acestei conferințe, președintele Institutului Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, avocat dr. Mihai NICOLAE, unul dintre inițiatorii acestei dezbateri, menționa pentru Agenția Info-Prut: Complexitatea raporturilor politice și diplomatice cu Federația Rusă sau Ucraina, ca și interesele României în spațiul răsăritean presupun o atentă evaluare a perspectivelor bilaterale, ca și a celor generate de politicile UE sau NATO. Dezbaterea năzuiește să identifice elementele esențiale ale unei strategii estice realiste, guvernate de pragmatism. Problematica Republicii Moldova – includem aici și conflictul înghețat din Transnistria – aspirația către unire, împărtășită în cele două state românești, abordarea aspectelor economice în relația româno-rusă, identificarea valorilor comune, implicațiile pentru țara noastră a schimbărilor intervenite după 2014 în geografia regiunii:  iată doar lista «scurtă» a subiectelor. În egală măsură, considerăm că trebuie abordate și temerile minorităților rusofone din Republica Moldova, temeri legate de reunificarea celor două maluri de Prut. Nu mai puțin ne interesează elementele de statut și de protecție identitară a comunităților românești răspândite pe tot cuprinsul spațiului ex-sovietic. În abordarea acestor realități cred că trebuie amintită și observația lui Nicolae Titulescu la fosta Ligă a Națiunilor despre preeminența «forței dreptului» în fața «dreptului forței»…”.

           

20 de gânduri despre “Dezbaterea despre nevoia unei strategii răsăritene

  1. În «Strategia Națională de Apărare se menționează faptul că „obiectivele interne şi externe nu vor putea fi atinse la amplitudinea dorită în absenţa unui proiect de ţară pe termen lung, asumat de întreaga clasă politică, proiect apt să atragă consensul naţional, în acord cu interesele naţionale de securitate”.» Este adevărat şi acest deziderat este unul demagogic, pentru că la fiecare ciclu electoral, în funcție de interesele partidelor aflate la guvernare s-au stabilit alte priorități.

  2. Sa deschidem ochii .
    Un om de stat rus moderat si capabil de accese de sinceritate ca Eltin nu a suportat ideea unirii Basarabiei cu Romania , cum sa credem ca un capitan KGB , cu o garda de consilieri veniti din armata si servicii , o va accepta ?
    Eltin a ordonat razboiul de pe Nistru din 1992 , a trimis tancurile Armatei a 14-a impotriva politistilor basarabeni , a incurajat venirea pe Nistru a mii de voluntari rusi ( ” cazaci ” , asta dupa incurajarea ” Gagauziei ” cateva luni inainte .
    Iar Eltin este acelasi care , dand polonezilor ordinul PolitBiro de asasinare a prizonierilor , adauga ” sa ne iertati , daca puteti ” si care ii spunea lui Dumas ca ocuparea balticilor era o nedreptate …

  3. tragica concluzia norocosulului astuia , care a scapat din infern ……

    unde-i arafatul salvator de neam , cu toate explicatiile si procedurile lui de ametit prostii de romani ?

    asta in afara sa cheltuie milioane si milioane de euro , ne tot da cu prafuri in ochi , iar rezultatele sunt dezastruoase ( sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de ceva mai drastic , ca suntem fiii ploii )

    http://www.comisarul.ro/politic/martor-al-tragediei-scrisoare-deschisa-catre-raed-_608888.html

    huo arafatule , i-auzi ce zice tristul , cu 100 de fetze :

    „Primele echipaje au fost acolo în 11 minute de când a sunat telefonul la pompieri. Adică de când a ajuns apelul la pompieri, în 11 minute au fost primele echipaje acolo şi de la ambulanţă. Au fost cam în acelaşi timp, la şi 43 de minute. Deci nimeni nu poate să vină să spună că au fost 30 de minute – 40 de minute de când au venit. Normal că pentru cei care sunt la faţa locului timpul se dilată total, deci un minut poate să fie simţit şi ca 2, şi ca 3, şi ca 4 pentru cei care sunt sub stresul situaţiei acolo.”, a adăugat Raed Arafat.( ADICA TOT MORTII SUNT DE VINA , CA PESTE TOT UNDE SE DUCE EL SA CONSTATE CE BINE FUNCTIONEAZA SISTEMUL LUI DE TOCAT MULTI , MULTI BANI )

    huo prefacutule !

  4. ” Cel mai bun Cod Fiscal ” …

    http://www.gandul.info/financiar/surpriza-pe-care-guvernul-ponta-le-o-face-romanilor-din-strainatate-noile-taxe-pe-care-trebuie-sa-le-plateasca-cei-care-nu-declara-venituri-in-romania-14864576

    ” Relaxare fiscala ” …

    http://www.auto-bild.ro/stiri/politele-rca-se-vor-scumpi-masiv-84179.html

    In mintea acestui baiat ingust la minte ( Victor Ponta ) , a introduce noi impozite si taxe , a scumpi tarifele si a da cu biciul pe oameni inseamna ” crestere economica ” …

  5. E incurajator ca avem acest „think-tank” romanesc. Pacat ca media romaneasca e prea putin interesata de aceste subiecte.

    Ne place sau nu Rusia e geografic aproape de noi, si trebuie sa tinem cont de ea. Daca vrem unire cu ce e azi Republica Moldova, nu avem cum sa o facem fara solutionarea complexa a relatiilor cu rusii de acolo. „Modelul” minoritatilor ruse din fostele republici pare sa fie unul care, acolo unde rusii sunt majoritari, vor sa domine, si sa isi impuna controlul. In acelasi timp, aceste grupuri compacte nu recunosc autoritatile centrale, si se organizeaza singure, cu ajutorul direct, si as adauga subversiv fata de statul gazda, al Rusiei. Acest „model” nu poate decit sa duca la conflicte majore, ca cel din Moldova, dar si din Georgia (Osetia), si recent in Ucraina, in Donbas.

    Rusii isi iau intotdeauna ce vor, cu forta. Modelul american, e mai subtil, si pacifist, pentru ca si ei isi iau portia, dar cu acordul celor de la care iau. Sigur ca nici americanii nu dau, ci iau, dar parca cu ei se poate discuta mai usor. Ce discuta romanii direct cu rusii? Ce s-a ales din Comisia aia pentru Tezaur? Nicivo.

  6. Guvernul a gasit solutia : închiderea cluburilor , cresterea amenzilor si inasprirea legislatiei . Asa cum am si anticipat …
    Pentru acesti domni nu exista activitate de indrumare a institutiilor , de rezolvare a acestor probleme cu calm si intelepciune , de cautare a unor solutii potrivite , de salvare a unor locuri de munca .
    Nu , e mult mai usor sa închizi , sa dai amenzi , sa distrugi , decat sa cauti solutii si sa rezolvi problemele in interesul tuturor .

    http://www.dcnews.ro/guvernul-anunta-masuri-fara-precedent-dupa-tragedia-din-colectiv_488242.html

    http://www.dcnews.ro/solicitare-catre-klaus-iohannis-trebuie-promulgata-de-urgen-a_488249.html

  7. Uluitor, jurnalistii cu tupeu mare cat Universul talonati de feisbucisti de cariera, adica, exact cei care au facut pactul cu diavolul, ii reproseaza Preafericitului ca nu s-a deplasat in fata clubului in care sute de tineri s-au ingesuit sa-i dea cu tifla lui Dumnezeu, pretinzand ca se distreaza.
    Daca exista o culme a ipocriziei, asta este….tocmai din partea unor ne-oameni care ataca in fiecare zi BOR si traditiile religiei stramosesti !
    Avem si pe blog un Centru care isi permite asta in numele libertatii de expresie. Sa-ti fie rusine, Centrule. Eu nu-ti atac credinta, ci, ti-o respect.

  8. Traim intr-o dementa totala …

    In mintea unora ar trebui inchise toate localurile din Romania , toate barurile , toate cafenelele , etc.
    Cred ca baiatul asta cretin de la Sibiu , daca ar avea norme metodologice 🙂 , ar inchide toate locatiile istorice din Europa : Venetia , Roma , Florenta , etc.
    Ce boutique hoteluri , ce restaurante vechi de sute de ani , ce cafenele de lux ? Lacatul pe usa , amenda si la stalpul infamiei .

    Dupa mintea astuia ( si nu numai a lui ! ) , maine ar trebui sa închidem Centrul Vechi , Cetatea Sighisoarei ,Centrul Sibiului , Piata Unirii din Timisoara , etc. Cele mai frumoase locuri din Romania !

    Chiar obisnuiam uneori in week-end sa merg la Sighisoara si sa beau cate o cafea la Casa Cositorarului , un local fermecator vechi de cca. 400 de ani . Un local absolut fabulos care a fost restaurat cu multa truda si bani si de farmecul caruia se pot bucura toti romanii .

    http://www.casa-cositorarului.ro/galerie-foto.html
    ……………………………………………………………………………………..

    Șeful ISU Sibiu, anunț bombă despre cluburile din oraș

    Bratu Iulian / 02 noi 2015 / 16:20

    Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Cosmin Balcu, a declarat, luni, că majoritatea cluburilor şi localurilor din fosta Capitală Culturală Europeană funcţionează ilegal şi prezintă pericol de incendiu. În această situație s-ar afla inclusiv hala unde se joacă cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, ‘Faust’-ul regizat de Silviu Purcărete, a pecizat șeful ISU Sibiu.

    Întrebat câte cluburi şi localuri din municipiul Sibiu funcţionează ilegal din punct de vedere al pericolului de incendiu, Cosmin Balcu a răspuns: ‘majoritatea’.

    Potrivit acestuia, inspectorii ISU Sibiu nu pot închide cluburile şi localurile care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, pentru că nu apărut normele de aplicare ale legii: ‘Deocamdată nu putem închide niciun local, pentru că nu au apărut normele de aplicare ale legii. Bineînţeles că o să închidem, numai să apară normele de aplicare’, a spus Cosmin Balcu pentru Agerpres.

    De asemenea, întrebat dacă este posibil să se repete la Sibiu tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, şeful ISU Sibiu a răspuns afirmativ. ‘Răspunsul meu e da convingător. Pentru asta dăm amenzi. De la începutul anului, am făcut peste o sută de controale’, a spus Cosmin Balcu.

    Foarte multe baruri şi pub-uri din centrul istoric al municipiului Sibiu, unde vin cei mai mulţi turişti, sunt amplasate la subsolul unor clădiri vechi, în foste pivniţe, unde există doar o singură uşă de acces, ceea ce reprezintă un pericol, potrivit pompierilor. ‘Singura uşă de acces, asta este o problemă, dar mai sunt şi altele. Unii nu au trecut pe la noi când au deschis, alţii au trecut doar pe la Primărie’, continuă Cosmin Balcu.

    Cei mai mulţi spectatori într-un spaţiu interior amenajat sunt de obicei, în municipiul Sibiu, la cel mai cunoscut spectacol de teatru din ultimii opt ani, care a marcat şi Capitala Culturală Europeană, ‘Faust’-ul lui Silviu Purcărete. Şeful ISU Sibiu spune că hala în care încap 250 de spectatori nu are autorizaţie. ‘Unde se joacă ‘Faust’-ul, hala nu are autorizaţie: ‘Noi am respins documentaţia’, a declarat Comin Balcu.

    Pentru ‘Faust’ vin la Sibiu spectatori din toată ţara, chiar şi turişti străini, care vizitează România. Spectacolul se joacă din 23 mai într-un nou spaţiu, la Baza SC Construcţii SA din strada Triajului, cu o capacitate de 250 de locuri. ‘Faust’-ul regizat de Purcărete la Sibiu are o durată de două ore şi nu este un spectacol recomandat copiilor sub 16 ani.

    ISU Sibiu a făcut deja şase controale la cluburile din municipiul Sibiu în acest week-end şi anunţă că vor urma controale peste tot în judeţ.

    De marţi vor începe la Sibiu şi controalele inspectorilor de muncă. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, Francisc Torok, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv din Bucureşti se poate întâmpla şi la Sibiu. Întrebat de jurnalişti dacă tragedia de la Bucureşti se poate întâmpla în judeţul Sibiu, Francisc Torok a răspuns: ‘Da. Fiindcă există şi hazard, există şi locuri de muncă în asemenea cluburi, care nu sunt bine definite din punct de vedere al riscurilor’. Potrivit lui Francisc Torok, 83% sunt accidente au loc din cauza ‘comportamentului riscant al angajaţilor’.

    – See more at: http://www.dcnews.ro/eful-isu-sibiu-anun-bomba-despre-cluburile-din-ora_488231.html#sthash.KAAFMSzU.dpuf

  9. Fanarul de pe Dambovita este in plina isterie .
    Cum interpreteaza D -nii Goe din Bucuresti incendiul la pachet in sala inchisa in care imbecili fac jocuri pirotehnice ? ( localuri pe care aceeasi domni Goe , astazi ” geek ” , le frecventeaza ) .
    D-nii Goe de pe Internet se supara pe Romania !
    Un ofiter de politie bucurestean , intr-o ” scrisoare deschisa ” de pe Hotnews ( site MediaPro – PDL , ca tot ce e informatie pe Net ) , isi indeamna ” fiul ” sa paraseasca ” aceasta tara ” ( nu sunt , nu-i asa , invataturile lui Neagoe catre fiul Teodosie , fanariotii au intrat in Muntenia doua secole mai tarziu ) .
    Alt fanariot , un june consumator de Underground iesit cu viata din sala , foarte suparat si el pe Romania , ameninta Tara care nu-l merita ca ” vom pleca toti , nu vor ramane decat mormanele de moloz din Bucuresti ” …
    Alt urmas al colonilor greco – turco -albanezi din Bucuresti , un anume C. Pantazi , editorialist Hotnews , ameninta ” nelegiuitii ” ( in ochii lui Ponta , stafful PSD si tot ce se opune Aliantei Civice si constelatiei ei , PDL inclus ) cu un sfarsit al lumii …
    Alti fanarioti se dau in stamba pe Facebook Le Monde – cele mai penibile comentarii asupra incendiului sunt semnate de doi imbecili cu pasaport romanesc – una ( ” Camelia ” ) behaie ” meme les pays pauvres ont des tissus inflammables ” in timp ce al doilea fanariot ragaie ” chez nous on n’a pas besoin d’une bombe pour tuer 27 personnes ”
    Infestarea Capitalei cu acest spirit fanariot de dispret , denigrare si neincredere in Romania este o problema .
    Stiu ca dupa Unirea din 1918 Bratianu voia o mutare a Capitalei , din cloaca fanariota bucuresteana , la Fagaras …
    Ar fi fost mai bine ?

  10. Un comentariu corect , realist si de bun simt .

    Chiar imi pare rau de baiatul acesta care a picat urat de tot si acuma sar toti moralistii de profesie sa-i mai dea cate un sut in fund . Ca-i Revolutia , ca-i Rosia Montana , ca-s alegeri , etc. , aceleasi japite care vin si acuza , dau sfaturi , manipuleaza si tin lectii de morala : Lucian Mandruta , Rares Bogdan , Radu Moraru , Cap de Porc , Oreste Teodorescu , CTP .

    Raman la parerea mea ca in tara asta nu merita sa faci nimic ! Dar absolut nimic !
    Oricine incearca sa faca ceva in Romania este privit din start ca un infractor sau ca o vaca de muls . Teroare , birocratie , controale , incompetenta , reavointa , … Si mai devreme sau mai tarziu , oricum iti vei pierde toti banii . Si risti sa ajungi si pe la parnaie .

    In tara asta nu va fi bine NICIODATA ! Istoria a demonstrat-o . Suntem o tara de ciudati si de praduitori , condusa de tot felul de procurori si de militieni retardati .
    Nici nu stiu cat va mai rezista tara asta in halul asta . Eu cred ca in curând se va prabusi . Noi nu mai producem nimic , inchidem totul si ne arestam toate elitele si toti antreprenorii . Nu inteleg de unde isi mai dau Ponta si securistii lui salariile alea occidentale . Peste tot vad numai spatii comerciale goale , orase pustii , saracie , oameni fara bani care vor sa plece in strainatate , afaceri inchise .

    http://www.dcnews.ro/un-antreprenor-scrie-despre-alin-anastasescu-demonul-din-colectiv-va-plati_488265.html

    Ieri am urmarit la tv niste indivizi bizari ( rockeri cu barbi unsuroase , nespalati , parca erau membri ISIS ) care erau revoltati ca functioneaza astfel de cluburi ; ca sunt adevarate bombe . Adica , tocmai acei rockeri care le frecventau de ani de zile si care-si duceau viata prin ele intre doua beri si o cantare gratis !
    Duceti-va fratilor la Bamboo si Fratelli si acolo o sa aveti conditii de 5* . Numai sa va permiteti si sa va lase aia sa intrati …

  11. http://ampress.ro/editoriale/mai-romanilor-sunteti-zdraveni-la-cap/

    Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?

    by Lucian Avramescu

    Am citit cea mai dură,tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de mă, măi românilor, sunteți întregi la minte? O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică. E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răgnetului dojenitor, o idioțenie. Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?

    Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură casă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?

    Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești idioți, ci doar paradoxali.

  12. @ Adrian Năstase
    Cred că în dezbaterea privitoare la „strategia răsăriteană” vă referiţi în mod expres la strategia României. Acum, vrând nevrând, ajungem la cauza primă a prăbuşirii ţării. Dacă ne gândim doar la strategia ţării, este insuficient. Trebuie să pătrundem cu investigaţia în gândirea lui Mihail Gorbaciov din 1989. Procesul este facil. Mihail Gorbaciov a spus suficiente lucruri revelatoare. În primul rând ne-a dezvăluit faptul că modelul său fiducial pentru omul politic rus şi comunist la care face apel într-un mod frecvent este Nicolai Ivanovici Buharin. Iar acesta, după ce s-a creat România Mare, a vorbit limpede şi acuzator despre “politica imperială” a României ! Nicolai Ivanovici Buharin aparţinea acelui grup din intellighenţia rusă influenţat de “liberalismul dekabrist”. De care aparţinea şi generalul Pavel Kiseleff. Multe lucruri despre comportamentul lui Pavel Kiseleff în României ne dezvăluie Ioan Eliade Rădulescu în cartea Echilibrul între antiteze. Interesant codicilul privitor la rusificarea Principatelor Dunărene, codicil pe care Kiseleff îl adăugase “pe şest” la Regulamentul Organic. Heliad a demantelat construcţia perfidă a lui Kiseleff. Şi aşa am căpătat o amânare utilă pentru construcţia ţării. Însă a durat doar până în decembrie 1989, când au intervenit trădătorii de ţară auto-denumiţi “revoluţionari”. Totuşi, când luăm în consideraţie strategia lui Gorbaciov pentru România, trebuie să privim două aspecte. Unul intern, şi altul extern. Simplu, nu? Aspectul intern este cel economic. Dictatorul Nicolae Ceauşescu nu era stupid. A încercat să-l tempereze pe Gosudar în privinţa aspectelor economice. Şi l-a asigurat că România a trecut deja prin faza transformării economice. Mai alaltăieri, am aruncat aici pe blog vreo două vorbe despre „rachete“ şi „fraţii petreuş“.România nu doar că a încercat să se plieze exigenţelor Occidentului în managementul din “poultry technology” (tehnologia avicolă), chiar s-a pliat! Marile combinate pentru creşterea păsărilor ce asigură producţia de ouă s-au construit în România cu bani de la Banca mondială, deci România era obligată să se plieze acelor cerinţe. În producţia de „rachete“ (puii de găină masculi, crescuţi pentru carne), dictatorul Nicolae Ceauşescu a reuşit să creeze un bun parteneriat public-privat. Puii masculi erau produşi tot în combinate, ca şi găinile pentru ouă, însă era vânduţi imediat şi aproape pe nimica particularilor care îi creşteau până erau buni de puşi în oală ori în tigaie. Toată lumea muncitoare din România era mulţumită. Ei, ei, ei ! (Oy vey ! https://en.wikipedia.org/wiki/Oy_vey) Însă au intervenit managerii gânditori ai Occidentului, nemulţumiţi că nu se asigură profitul ! Atunci dictatorul Nicolae Ceauşescu a trecut la faza de producţie a „fraţilor petreuş“. S-a speculat o posibilă eroare de identificare a puilor (mascul ori femelă), şi erau crescuţi în tandem, cu hrană foarte puţină, după metodologia cea mai nouă din “poultry technology” astfel încât să nu se ştirbească profitul. Însă gosudarul Mihail Gorbaciov era de fapt orientat pe aspectul exterior din politica României, adică pe aspectul potenţial imperial (la fel ca şi Buharin). Acum, ruşii exersaţi în dekabrism, cunoşteau mult mai bine decât Nicolae Ceauşescu aspectele fundamentale din ideologia naţionalismului românesc. Aspecte ce derivă din paradigma thermidoriană. Paradigmă care a fondat de asemenea Imperiul lui Napoleon. Într-o competiţie pentru materia primă, germanii şi ruşii erau de-a dreptul stupefiaţi de impetuozitatea voluntaristă extraordinară a dezvoltării industriale a României. Iar achiziţionarea zăcământului de fier de la Krivoy Rog, zăcământ unde erau în mod natural dizolvate o mulţime de elemente preţioase şi rare, elemente necesare industriilor aerospaţială şi IT, a pus capacul suportabilităţii ! URSS şi R.F. Germania au colaborat fructuos pentru eliminarea României de pe piaţa industrială. Acum, să fim sinceri, Mihail Gorbaciov avea ceva motive să fie îngrijorat. Pentru zona Krivoy Rog, Armata Roşie a luptat mult. Împotriva unui anarhist autohton din Romania Orientală nord-pontică, Baciul Mahnu (“Mahnu” ca “Bahmu”, dacă ne referim la abordarea lingvistică, la noi s-a tradus până acum din ruseşte numele lui ca “tătucul Mahno” http://en.wikipedia.org/wiki/Nestor_Makhno ). Am spus nu demult că generalul “alb” Anton Denikin a luptat mult împotriva Păcii din Brest-Litovsk pusă în operă de bolşevici. Tratatul semnat pe 3 martie 1918 în Brest-Litovsk anula consecinţele Tratatului semnat în 1774 la Kuciuk Kainargi. Însă nu în favoarea Turciei şi României, ci în favoarea Germaniei şi Austro- Ungariei. Aşa că Baciul Mahnu a luptat şi cu armatele Germaniei şi Austro- Ungariei. Când luptele au încetat, Baciul Mahnu s-a retras în România. Singura putere pe care o respecta.

  13. Protestez împotriva folosirii nesăbuite a cuvântului „artist”.
    Artiști sunt cei care creează într-o artă (arta plastică, muzica, dansul…), dar nu oricine pictează, sculptează, cântă, dansează… e artist.
    Artistul are, spre deosebire de economist, inginer, calități, înclinații native, însă acestea nu sunt suficiente. El trebuie să studieze tehnici și metode, istoria artei respective, în școli speciale.
    Arta e un procent talent și un procent meserie (n-aș putea să spun care sunt procentele).
    Cei care au ureche muzicală, să zicem, (dar nu studiază muzica în școli de specialitate), care își cumpără un instrument și cântă la el după ureche nu sunt artiști. În comunism se vorbea despre „arta de amatori”, ceea ce e o contradicție. În artă nu încape amatorism.
    În cadrul genului muzicii ușoare, există cântăreți, compozitori și instrumentiști cu studii muzicale, care au creat și interpretat profesionist, precum ABBA, Enya…
    ACEȘTIA sunt artiști.

    De asemenea, la noi folclorul e numit impropriu „muzică populară”, fiindcă nu e cea mai populară muzică. Cea mai populară muzică e cea ușoară care e numită corect în engleză „popular/pop music”.
    De ce e cea mai populară? pentru că nu-ți trebuie mare educație muzicală ca s-o receptezi.
    Înlăuntrul muzicii populare, eu disting muzica populară-ușoară și muzica populară-grea (vezi ABBA, Vangelis…!).
    Muzica populară-ușoară e cea mai slabă, dar și cea mai accesibilă.

  14. Brasov nu Fagaras.

    Insa cestuia de baza este ca la noi nimeni nu se sinchiseste de tampenii precum latimea pasajului de evacuare, numar de usi , urgente samd.
    Si cand se intampla „ceva” apai „asa a dat Domnul” sau „sa demisoneze ” (Arafat, guvernu, Joinais, ONU).

    Ca sa bagi 400-500 de insi intr-un spatiu ptr 80 e deja reteta de dezastru ( sa zicem ca esti intr-o cestie din asta … mai la subsol zona mai abandonata. Se intampla ceva – nu pericolos in sine dar care deranjeaza un cuib de sobolani. Care dau navala in sala de sppectacol.. 400 de insi din care juma femei. Si vreo 30 de sobolansi dragalasi si inebuniti de frica .. Te asigur ca se lasa cu morti in busculada. Sa ma scuze reprezentantele sexului frumos dar 1 din 3 cand vad un soricel fac f urat … si acu inchopuiti-va-ti ca vreo 5 din astea se trezesc cu sobolanu catarandu-se pe ele. Intr-un grup compact urletele lor vor provoca panica. Si busculada la unica usa cam stramta… [am zis 1 din 3. Ma rog alea rude de sange cu mine NU – deveau brusc violente de radea tata ca au gena de pisica … ])

    Ma rog eu eram cam unicu’ tampit care de cele mai multe ori in sala de specatol alegea locul cel mai apropiat de iesire sau macar langa coridorul dintre scaune (o mica neplacere – slava domnului ca mica – si acu vreo 10 ani am primit un telefon „scuze dragule ca am ras de tine si am zis ca esti tampit. De ieri nu o sa mai stau niciodata in mjlocul randului!!!”)

    Scuze dar cine ingehsuie cateva sute de insi intr-un astfel de „club” este iresponsabil. Si cine accepta sa intre in asa o inghesuiala este TAMPIT! Tampit si lipsit de instinct de supravietuire!

    A da. Sa va mai vand un „pont”. Se reabiliteaza termic blocurile. Cu poliestiren expandat. Nu cu vata de sticla. Poliestirenul este mai usor, mai ieftin , mai usor de montat. Insa stiti ca daca arde fumul este extrem de toxic? Sau ca unele spume poliuretanice ard cu o temperatura usor cam prea mare? Si nitel prea iute ? (Incendiu intr-un hotel .. de la altii. Canapelele moi si confortanile au ars „temeinic” in 10-15 minute degajand peste 1300 grade … Stiti cam ce pateste betonul ?! Exact s-a gaurit!!)

    A da. Decat o saltea din spuma mai buna una cu zegras si arcuri … Arde mai potolit si fara alt toxic deca bioxidul de carbon …

  15. @ Cris spune : „Cei care au ureche muzicală, să zicem, (dar nu studiază muzica în școli de specialitate), care își cumpără un instrument și cântă la el după ureche nu sunt artiști.”

    Nici Barbu Lăutaru ?

  16. @Cris
    Este numită „populară” pentru că se referă la un set de valori uşor accesibile. Valorile, @Cris, valorile, uiţi mereu de valori !

  17. @centru spune : „Fanarul de pe Dâmboviţa.”
    Aşa a fost odată. Dar l-a desfiinţat la 1821 revoluţia naţională a lui Tudor Vladimirescu. Singura noastră revoluţie autentică. Pentru că evenimentele din decembrie 1989 n-au fost revoluţie, ci „revoluţie.” Care aducea peste noi epistema „distrugerii de ţară”. Să amintesc că doctrinar, revoluţia naţională de la 1821 a fost prezentată ideologic de Ioan Eliade Rădulescu în cartea Echilibrul între antiteze.

Lasă un răspuns