„Scurt tratat de lupta cu coruptia”

Intr-un moment in care se modeleaza noua strategie anticoruptie a guvernului, cu sprijinul unor cunoscuti specialisti straini, la un moment in care toate sondajele arata ca perceptia despre coruptie, acum, este mult mai ridicata decat in 2004, intr-un moment in care votantii lui Basescu se refugiaza in Congo pentru a fugi de procurorii acestuia, m-am gandit sa va aduc in atentie un text pe care l-am scris in Jurnalul national, in urma cu aproape sase ani:

Editorial Jurnalul National 07 iunie 2006

SCURT TRATAT DE LUPTA CU CORUPTIA

Dupa 500 de zile de campanie destoinica, lupta romaneasca impotriva coruptiei romanesti tinde sa devina un fenomen cu acte in regula. Altfel spus, suntem astazi capabili sa-i discernem regulile, fiziologia, principiile de baza, suntem in stare sa descriem caracteristicile care o fac “un ceva” unic in tot orizontul lumii civilizate. Putem scrie un tratat stiintific de anticoruptie oranj. Spatiul fatalmente limitat al acestor comentarii ma obliga la un rezumat succint dar eu sper ca randurile de mai jos vor starni pofta cercetatorilor si ca tratatul insusi nu va ramane multa vreme nescris.

O prima regula de fier: Invinuirile se transmit prin presa, cu ajutorul unor “surse judiciare”, carora li se “fura”, cu voia lor, din fisete, informatii confidentiale si care, ulterior, pot fi, eventual, comunicate si invinuitilor.

A doua regula: numarul descinderilor televizate ale procurorilor anticoruptie trebuie sa fie de 3,14 ori mai mare decat numarul paginilor din dosarul astfel cercetat. Numarul ziaristilor aflati, intamplator, la fiecare descindere trebuie sa fie cel putin egal cu numarul de procurori care descind.

Regula trei: in toate cazurile de mare coruptie care definesc “sistemul ticalosit”, obiectul cercetarilor trebuie sa fie simplu, sa faca parte din viata de fiecare zi, sa fie usor de inteles pentru oricine. Geamuri, sacose cu mancare, dusumele, chiuvete, pusti de vanatoare de cateva sute de euro bucata. Se vor evita obiectele complexe, complicate, inutile, de tipul vilelor aflate odinioara in fondul locativ al primariei, caselor parintesti cu paternitate confuza, afacerilor cu reasfaltarea strazilor abia asfaltate, sampoanelor pentru pasari “aviare”.

Patru: lupta impotriva coruptiei trebuie sa devina si un cadru pentru resocializarea unor persoane arestate sau chiar condamnate. Acesti oameni merita o a doua sansa, merita sa le intindem o mana, daca in mana cu pricina se afla un stilou cu care ei iscalesc autodenunturi care implica persoane cu vinovatii utile. Zilele de detentie in care acesti infractori muncesc la semnat asemenea denunturi se socotesc inzecit la calculul final al executarii pedepsei.

A cincea regula: scopul final al fiecarui dosar de coruptie este arestarea preventiva, pentru ca e mult mai usor sa previi decat sa combati. Se face aici jonctiunea cu profilaxia definita in stiinta medicala si fenomenul devine interdisciplinar. De aceea, trebuie intarit rolul procurorilor numiti de ministrul justitiei, oferindu-li-se si posibilitatea nu doar de a inregistra, ci si de a selecta ceea ce este etic de pe casete si, in final, de ce nu, sa condamne direct, ca sa nu ne mai incurcam cu judecatorii care, oricum, sunt cam scumpi si cam lenesi si nu sunt nici prea ascultatori. In felul acesta, vom avea o justitie mult mai eficienta.

A sasea regula: scopul final al intregii campanii anticoruptie este obtinerea unor serioase alibiuri, indaratul carora ministrul justitiei sa poata afirma ca are rezultate si in fata inamicilor politici interni, si in fata organismelor internationale care monitorizeaza fenomenul. Mandatele de arestare preventiva trebuie sa asigure ministrului un mandat de patru ani.

A saptea regula. Prezumtia de nevinovatie reprezinta o relicva din vremea ceausista. Ea afecteaza obtinerea de rezultate rapide. De aceea, ea trebuie inlocuita cu prezumtiadevinovatie.Un celebru personaj sovietic spunea, pe buna dreptate, “nimeni nu este nevinovat. Daca nu a fost inca condamnat, inseamna ca nu ne-am ocupat suficient de el.”

A opta regula: Schimbarea continua a regulilor este foarte utila. De aceea, trebuie utilizat, in acelasi timp, codul penal din vremea lui Ceausescu, dar si codul aprobat recent de parlament, desi nu este pus in aplicare. De asemenea, asteptam noua revelatie a ministrului justitiei – un nou-nou cod penal -, pe care, se pare, se va hotara sa ni-l ofere. In felul acesta se va mentine harababura si se va putea lucra in liniste.

A noua regula: Daca autosesizarea din presa a procurorilor DNA, prin aplicarea Regulii de la numarul 1, nu mai impresioneaza publicul, se va utiliza un specialist SF pentru a-i informa pe procurori – care desigur, nu stiau nimic dinainte, discutiile cu notarii din localitate, cu comisarii garzii financiare, cu anticari etc., avand doar rolul de socializare.

A zecea regula: Lupta cu coruptia nu vizeaza – cum s-ar putea crede, in mod gresit – fapte de coruptie. Nu. Este identificat, mai intai, “faptuitorul”, care are diferite nume de cod (“crocodil”, “rechin”, “peste mare”). Eventual, se stabileste si numarul lor. Dupa aceea, incepe lupta. Principiul este acelasi cu cel de la vanatoarea de vrajitoare. Se intampla, uneori, ca cei vizati sa fie adversari politici. Este vorba, desigur, de coincidente.

Aceste comandamente, niciodata publicate in Monitorul Oficial, mi          s-au parut cele mai importante, ele definesc in linii mari fenomenul dar nu-l epuizeaza. Cititorul curios le poate verifica pe fiecare dintre ele, caz cu caz. Efectul aplicarii lor stricte este situatia actuala dintr-un domeniu pentru care s-a reinventat si reutilat un organism special, DNA-ul. Tot ce au de judecat instantele sunt zeci de cereri de arestare preventiva, cu apelurile si recursurile de rigoare. Un singur om a fost trimis in judecata, Serban Mihailescu, pentru ca ar fi primit mita un buchet de pusti de vanatoare care valoreaza cat un autoturism romanesc vandut la mana a a doua. E un dosar bazat pe denuntul unui om pe care “sistemul ticalosit” l-a trimis la inchisoare intr-o vreme in care cele zece reguli de mai sus nu functionau.

Adrian Năstase

49 de gânduri despre “„Scurt tratat de lupta cu coruptia”

  1. @ Adrian Năstase

    Domnule Năstase,

    Citind cele ce le scrieţi mai sus, nu am putut să nu mă duc cu gândul la exemplara gâlceavă mioritică iscată din faptul că „din afară” ni se oferă sancţiuni pentru corupţia de dinlăuntrul hotarelor („exemplară” pentru că tot ni se spune cât de buni sunt cei ce veghează asupra stării licite a activităţii naţionale, Laura Codruţa Kövesi sau Daniel Morar, uneori şi doamna Monica Macovei… vezi pasiunea tele-comunicativă a domnului ambasador Mark Gitenstein). Iată totuşi că „afară” nu înseamnă numai UE, nu înseamnă numai NATO… ci şi ONU. Despre ONU însă nu se vorbeşte prea mult în România. Am cules două instantanee ONU şi… mi-am dat seama că nu prea se aud astfel de ştiri. Aştept ca cineva să înceapă să raţioneze astfel de ştiri „ca şi cum” ar avea legătură şi cu noi.

    bibliotecarul.blogspot.com/2012/03/lucruri-de-care-nu-prea-se-vorbeste-in.html

    bibliotecarul.blogspot.com/2012/03/suntem-foarte-mandrii-de-ceva-nimeni-nu.html

    Aţi fost ministru de externe… De ce credeţi că tipul de comunicat venit de la MAE este aşa de alambicat şi nu spune nimic exact? Ce-i costă pe cei ce fac comunicatele să pună şi nişte link-uri spre informaţia exhaustivă?

  2. Bun .. aveam si io niste nedumeriri ceva ani in urma:

    inJustitia noastra cea de toate zilili
    Intamplator am unele vagi cunostinte despre Drept. Din pacate nu-l practic.
    ca tot omu is si eu nemultumit de starea bizara a Justitiei romanesti devenita Injustite. Sunt chiar mult mai nemultumit decat voi dar indiganrea mea in gnl se rezuma la „cum dracu au terninat astia facultatea ?!” si la „sa profesezi trebe sa fii imbecil sau doar netrebnic ?”
    SI recunosc – horribile dictu – ca uneori imi zic ca pe vremuea socialismului real , prin anii 70-80 macar te puteai bizuiu cat de cat pe justitie. De ex cand il impuscau pr unu ptr infractiuni economice puteai fi sigur ca ala a furat de la 1 milion $ in sus (sau echivalent). ca „doar” la 999.999, 99 $ cu regret ptr centu lipsa ii dadeau 25 ani si confiscare partiala a averii. Cand il inhatau pe unu procurorii declarau ca cerceteaza infractiuni economice si atat ! Lipsa de gestiune. Dupa ce strangeau probele faceau si incadrarea – in functie de marimea prejudiciului ….
    Azi ? Porcuroru iese pe sticla triumfator si anunta deschid dosar impotriva ptr infractiunea de … si o pune pe cea mai grava si anunta cu satiscafuctie ca pedeapsa maxima e de la 15 ani in sus . El stabileste incadrarea inainte de a cerceta cazul !!! Si s-ar putea sa iasa cu atatea NUP uri ca se incapataneaza prosteste sa caute condamnari de rasunet . Circ in loc de eficacitate.
    Uite celebrisimul Ghe Mocuta in timpul lu Ciorbea. S-a apucat de Bancorex si apare triumfator pe stecla : Deschid dosar lu Temesan ptr nu mai stiu ce. Dupa cateva luni apare din nou si deschide ptr ceva mai grav. Se face ancheta , expertiza si contraexpertiza . Si nu exista prejudiciu . Si apare Mocuta : deschid doasr ptr subminarea economiei nationale ! cand 2 anchete au zis nu exista prejudiciu. El, Gaga nu si nu cu Codrul Penal in mana zice ca ar fi putut pune in pericol . Ar fi putut dar nu a pus si nu a pus fiindca nu s-a dovedit prejudiciu. Unica vina era acordarea de credite . Creditu devenit infractiune ?! Da ce sa faca banca cu banii depusi ? Scuze da ma-ntreb si io cum termina asta facultatea si care merite l-au facut porcuror …
    Si ca am zis Temesan. L-au bagat nitel . Ptr abuz . Abuzu constand in sponsorizarea volumului Eterna si fascinata Romanie (pe care il facea cadou si Escu 3 zis si Tapu ) is ca a pus niste masini la dispozitia guvernului. Asta insemana ca TOTI bancherii din epoca care au sponsorizat diveese cestii de la spitalizari la congrese PNTcd (Camenco Petrovici de la CEC de ex) erau numa buni de puscarie. Si de ce nu au fost bagati ?! Oricum CEDO a constatat ca procestu lu Temesan nu era chiar in regula dpv al uzantelor …..
    Sau . Ce ma nemultumeste la Macovei sunt tot cestii din astea , tehnice. Nu lupta impotriva coruptiei bla bla bla. Ci modul bizar in care se face, adica la tembelizor. Uite cioaca cu casa lu’ Nastase. Monica depus-a plangere si a indicat si infractiunea :mita . Dupa capu meu bizonic daca un fost procuror zice „mita” apai el ar trebui sa stie ce zice . Adica sa aiba dovezi clare . Sau ma rog un inceput de dovada nu o nedumerire . Pana la urma fostii ei subordonati au comis necuviinta sa o corecteze : presupusa infractiune nu este mita ci … trafic de influenta. Ma rog ptr un inginer nu e mare diferenta (asa cum nici io nu disting intre dioda si tranzistor , ca-s prost de bubui in acest domeniu) dar daca un jurist nu distinge si incurca incadrarea ma intreb :cum dracu a terminat faculatea ?!
    Sau alte bizarerii macoviste. Era un Cod Penal nou bun de bagat in aplicare (ala vechi este cam vechi. De fapt e Codul Penal conceput de Dongoroz si introdus in 1938). Ea zice ca nu e perfect si ca face ea unu nou. Ca cica cum nu era Cod de Procedura Penala adaptat. Si fiindca nu era Codul de Procedura se apuca ce? Sa refaca Codul Penal !! Anapoda. Si in loc sa faca un Cod de Procedura Penala , modifica pe cel existent (se poate si asa . In toata lumea). Mofificarile sunt adoptate prin asupamrea raspunderii guvernamentale . Dupa cateva luni Monica se razgandeste, vrea modificare modificarilor tot pe cale exceptionala . Mie unuia mi se pare lucru fara cap si fara coada sa tot modifici asa. (Sa ne intelegm :cand se face un nou cod se insarcineaza specialistii pusi sub conducerea alauia mai bun si li se traseaza ideea de baza. Apoi astia muncesc intre ei , se cearta -unde is 2 juristi sunt 5 opinii si 50 de exceptii – si cand il pun pe hartie e dat in general spre discutia colegilor. care ce intelege , cum intelege si ce nu pricepe sau ce considera gresit, eronat , neaplicabil samd. Si dupa aia se mai fac niste modficari si de abia apoi este trimis la Parlament. Unde in gnl baza sunt aia cu studii juridice . Dureaza dar poti sa obtii ceva stabil). Mai degraba mi se pare o dovada de trufie neacoperita (ce credeti ca proiectul zis Codul Stanoiu este scris de Stanoiu ? Io am niste dubii ).
    Si tot aici . cativa ani de zile societatea in civil – din care facea parte si Macovei – vocaliza ca porcurorii nu sunt independenti. Ei bine in mandatu precedent s-au facut independenti. Reforma lu Macovei se rezuma (in termeni militari) : La loc comanda !!! Cand vorbea serios Macovei ? Inainte de a fi sau dupa ce a devenit Sinistra de inJustitie ?!!
    Tot ea a trasat sarcina ca porcurorii sa se ia dupa ziare. Nu atat sa se sesizeze (au dreptul si presa chiar poate sa-ti indice ca is motive sa cercetezi) cat sa dea dreptate ziarelor ! Absurd. Un ziarist nu are obligatiile de a face probatiunea cf procedurii penale . Ziaristu vorbeste de morala (la care si el e cam deficitar ) iar procurorul trebuie sa aplice legea (care, sa va sochez, :NU ESTE MORALA ! Legea nu urmareste „sa se faca dreptate”. Legea este [scuze] LEGALA si impune o anumita conduita Justitia ca institutie nu urmareste morala si dreptatea ci sa asigure functionarea predictibila a societatii).
    Si uite asa am ajuns ca procurorii sa se prezinte in instanta cu doua, trei articole din ziar la dosar. Astea le sunt probele !! (se pare ca si in cazul lui DIP ).
    Sau sa percuteze la „indignarea morala” si la „moralitate” si sa-si bata joc de lege.
    Uite cestia cea mai scandaloasa dpv legal. Parca la Petrosani trei copii , o copila de 12 ani si doi baieti unu de 13 si altu de 15 au facut un filmulet porno si l-au difuzat. Porcurorii se autosesizeaza din presa si se reped la baieti – act sexual cu un minor.
    Ho ! Sa va explic. Cf legii si cei 2 pusti sunt minori . Ori ala trecut de 14 ani se prezuma in mod relativ ca nu are discernamant. Relativ, adica trebuie sa se dovedeasca ca minoru’ are reprezentarea nasuliei comise , ca are discernamat . Si chiar asa pedeapsa este diminuata . Ori in zilele noastre un minor de 15 ani care o face cu o minora de 12 si se filmeaza … s-ar putea saracu mira: dorea si el sa faca ca aia din filme . Ce rau a facut ?!!
    Mai rau , unu avea 13 ani, 13 si ceva. Conform legii romane el se prezuma in mod absolut ca este lipsit de discenamant. Adica iresponsabil. Si prezumtia absoluta – tehnic latineste de legem et de lege – respinge prin inasasi absolutul ei proba contrara. Minoru era iresponsabil fiind lipsit de discenamat conform, legii romane.
    Si mai rau – avea sub 14 ani. Cf legii romane (modificata la cererea UE prin vocea baroanei Nicholae) si el a fost „prejudiciat” prin actul sexual , fiindca legea zice varsta consimtamantului este de 15 ani si nu (mai) face distinctie intre sexe ….
    Prcepeti ?Dpv legal porcurorii au facut-o de oaie ! La nitel timp dupa ce MM a dat indicatia cu ziarele .
    Acu stau si ma-ntreb : cum dracu au reusit astia sa termine o facultate ? Dar sa obtina postul ?!

  3. Recitind articolul dvs.mi-am reamintit despre o carte interensata scrisa de Stanley Bing si anume”Sun Tzu era un biet mototol”cu subtitlul”Subjuga-ti adversarii,tine-ti aproape prietenii si stapaneste adevarata arta a razboiului”

  4. Nimeni nu mai poate sta liniştit a declarat Basescu ieri la bilanţul SRI.
    Basescu Traian se vrea presedintele unui popor popor de nelinistiti, un popor terorizat.
    Frumos este ca au inceput sa se sfasie intre ei.
    „Atmosfera creată este că s-a ajuns la un nivel de corupţie ridicat. Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupţie de după Revoluţie. Instituţiile luptă în mod real cu corupţia. Nimeni nu mai poate sta liniştit”

  5. […] Adrian Năstase: „Lupta cu coruptia nu vizeaza – cum s-ar putea crede, in mod gresit – fapte de coruptie. Nu. Este identificat, mai intai, “faptuitorul”, care are diferite nume de cod (“crocodil”, “rechin”, “peste mare”). Eventual, se stabileste si numarul lor. Dupa aceea, incepe lupta. Principiul este acelasi cu cel de la vanatoarea de vrajitoare. Se intampla, uneori, ca cei vizati sa fie adversari politici. Este vorba, desigur, de coincidente”. […]

  6. cind oameni ca gen vantu voiculesu etc etc popa si alti erau in plina exictatie ati lasat sa faca orice din tara asta dar nu ati luat atitudine sai puneti in fata justitiei si ati tolerat si lasat sa se dezvolte mafia deci aveti o raspundere care se poate traduce cu delasare si complicitate in tot ce au facut toti mafioti in tara aia incepind din vama si pina la bucuresti si parlament nu uitati voicu era unul dintre ei

  7. Si eu, si alti muritori de rand avem multe de spus;DE CE INTRE”VOI” SI ” NOI” EXISTA PRAPASTIA EXISTENTIALA…!?

  8. Hazliu, ironic. Nu părăsiți umorul sau umorul să nu vă părăsească!
    Dumnezeu să vă aibă în pază! Mă rog pentru dv. deși nu sunt religioasă în sensul de executantă a ceremonialurilor. Mă rog așa cum știu și pot, dorind ca, dacă sunteți nevinovat așa cum am convingerea, să vă izbăvească de aceste suferințe îndelungate.

  9. Domnule Nastase,

    Cea mai profunda 🙂 „porunca” (ma rog, regula) mi se pare a 4-a.

    Adevarul este ca Hobbes stia el ce stia: „Omul este lup pentru om”. Iar cateodata chiar si varianta contrara este valabila 🙂 :).

  10. VREAU sa nu mai existe confidentialitate in nici un tratat ,afacere sau plata ,caci aceasta este MAMA SI TATAL CORUPTIEI !(Daca ar fi sa vorbim numai de cea ce se ascunde in spatele unor salarii cofidentiale ,
    ; atunci am vorbi despre plata unor salarii pentru „altfel” de servicii , despre inselaciune si despre furt in dauna unor persoane sau a statului!)

    VREAU sa nu mai existe intrecere ,(competitie )in care sa cunosti dinainte castigatorul!Iar licitatiile ,presupunand ca ar fi „corecte”, sunt doar alta modalitate de inselare a celui mai bun in detrimentul celor cu bani! Competitia ca si in sport trebuie sa aiba reguli.ASTAZI si in sport banul a invins spiritul olimpismului (,fairplayul a murit si in arene si timidele incercari de revigorare a lui ascunde de fapt alte interese!).
    VREAU sa numai existe atata incompetenta in expertiza !Astazi cu cat esti mai „tuta” esti declarat competent in „ceva”!(Poate este si in interesul „patusarilor din umbre „,sa inteleaga vorba proverbului care spune :”sa nu te iei cu un prost niciodata ,caci la castig te va pierde ,iar la paguba te va ingropa!” .

  11. Cine cuvinta in tara asta si are importanta? Dl. Franks, cu siguranta, dl. Gitenstein, cu siguranta. Acesti Agenti „Smith” sunt cei care fac agenda publica in Matrix-ul romanesc. E foarte usor pentru ei sa corupa mintile simple si subjugate ale neamului. Ei aleg cu sprijinul Komisariatului Imperiului pe cine sa sprijine si pe cine sa dea la o parte. Alegerea lor de cele mai multe ori e simplista si cinica, dar poporul e usor de manipulat. Basescu nu iesea presedinte de doua ori daca nu primea aviz de la Cancelarie. Iar trupa de fumigene Macovei-Kovesi-Morar nu ar fi stat pe unde sunt acum, daca nu le lipeau americanii posterioarele de fotolii.

    E un joc complex dar vizibil. Nici nu trebuie ca cineva sa declare public, dar se vede usor: trupa are de facut un show, se stie care sunt tigrii care trebuie imblinziti, dresati sau purtati prin circurile justitiei romanesti. C-asa-i Istoria asta, o scrie cel puternic. „Poporenii”/indigenii care stiu sa aplece grumazurile suficient, primesc ceva resturi. In timp ce bastinasii sunt ocupati sa isi jupoaie neamurile, strainii se pregatesc sa se infrupte din resursele nationale: alea de prin Marea Neagra, Rosia Montana doar fraierii buni de lucru pe bani putini la corporatiile lor sunt ocupati, iar seara la TV il vad pe Adrian Nastase la TV. Si rid ca prostii fara sa inteleaga care e miza jocului: viata lor si a copiilor lor.

  12. Astazi am facut si eu o programare la Palatul Cotroceni ca sa-l trimita pe d-ul Presedinte Traian Basescu sa-mi desfunde ghena de gunoi de la bloc , sa repare conducta de apa a blocului care este fisurata si sa deratizeze subsolul blocului de sobolani ! Iar daca are timp sa le verifice (fara mandat) si izmenele unor pensionari (daca prezinta urme de nicotina!) care joaca table toata ziua in fata blocului…

  13. Mie mi se pare interesant ca ceea ce ati scris in 2006 a ramas valabil peste ani… Nimic nu s-a schimbat, nimic nu arata vreo tendinta spre mai bine sau spre normal.

    Asta inseamna ca avem de-a face, si de suportat, o adevarata tactica solid inchegata, ceva la care nu se putea ajunge de la sine ci numai prin impunere, proiectata prealabil la marele fix!
    Probabil ca numai asa se poate mentine un regim impus si el, numai cu o astfel de justitie se poate garanta degenerarea si apoi alienarea -in sens englezesc, of course- fara drept sau sens de a ne opune sau protesta.

    Ma mai surprinde ca ceea ce fac astia cu tara asta a devenit secret si pt noi, romanii! Se da energetica pe ascuns, aflam ca au inceeput exploatatiile, bogatii inestimabile se antameaza pe zeci de ani, resurse aruncate la picioarele unui sistem mondial aflat in plina catastrofa. Sa ne obisnuim cu criza ca fiind ceva natural? De ce nu s-ar obisnui bogatii cu saracia, tot asa, natural…

    Nu poate fi gasit prin istorie un regim mai destructiv decat cel din Romania, cel putin hitlerismul a sustinut natalitatea si dupa catastrofa, Germania a avut resurse umane de a-si reveni… Astia nu lasa nimic, vand la taraba sau distrug totul ca si cum le-ar apartine si mai au pretentia sa le fim si recunoscatori!

    Deh, se pare ca si mintea romanilor a plecat in pribegie odata cu cele cateva milioane de compatrioti, si nu cred ca s-au dus din motive economice, ci mai degraba din scarba defintiva fata de o clasa politica care, in majoritatea ei, nu poate explica comfortul financiar si nici saracia celorlalti. Justitia? Povesti… Isi pierde vremea si toaca banii tot cu salvarea lui Basescu si apararea lui de adversarii sai personali, de parca situatia astuia e vreun cap de tara, cand de fapt e fix invers… Credeti ca vreun altul nu va vinde la comanda aceleasi chestii, poate si altele pe care inca nu le stim a fi deja ochite? Cine ar putea refuza, Crin? Ponta? DD?

    Vreau sa spun ca totul este dimensionat corespunzator, astfel ca planul sa se deruleze perfect. Incep sa cred ca-i buna criza asta mondiala, cel putin ii razbuna pe astia saraciti pe nedrept prin furt si tradare…

  14. @ Adrian Năstase

    Aveți perfectă dreptate. Se poate face ceva pentru schimbarea situației? Știu, trebuie schimbat TB. Și până atunci? Chiar sunt procurorii stat în stat?

    M-a intrigat declarația ambasadorului SUA referitoare la Monica Macovei. Încep să cred că nici după aproape 3 ani de stat în România încă nu înțelege pe ce lume se află. Probabil că e momentul să renunțe.

  15. W de Portocala

    der ani de zile justitai naostra este independenta total fata de lege! Si fata de principiile de drept. Se ajunge ca justitia sa nu ia in considerare legile speciale ci sa zica ca judeca dupa cea generala. De fapt judeca „politic” (ca in anii 50!) si dupa „drepturi”
    Crde-ma aici ma pricep nitel mai bine decat te pricepi tu la canal de transmisie!

  16. Doru Coarna

    pe asta ai vazut-o ?!
    Ofensiva CEZ abia acum începe: cehii investesc 3 mld. € până în 2013 în regenerabile. Motivul? Subvenţiile primite vor sprijini proiectul nuclear de la Temelin
    http://www.zf.ro/companii/ofensiva-cez-abia-acum-incepe-cehii-investesc-3-mld-pana-in-2013-in-regenerabile-motivul-subventiile-primite-vor-sprijini-proiectul-nuclear-de-la-temelin-8929799

    Subventiile vor fi platite se Romania.
    A da. CEZ 69,7 de stat. Si are ivestitii in Romania care „privatizeaza” cu sarg .
    Aici e marea diferenta intre Germania si Romania. germania este egoista!

  17. @

    All

    BASESCU- ANVERS- TRAFIC ARME-DIAMANTE

    Pentru cei care m-au crezut- dar si pentru cei care fie s-au indoit, fie m-au contrazis cand am detaliat, pe blog, faptul ca Traian Basescu a girat si desfasurat, sub acoperirea agentiei NAVROM din Anvers, pe cand era sef al acesteia, trafic arme-diamante:

    La Antena 3 (emisiunea Sandrei Stoicescu) se dezbate acum, detaliat, subiectul traficului „arme-diamante”, desfasurat de catre Traian Basescu sub acoperirea Agentiei din Anvers, in anii 1989- pe cand era sef al acesteia.

    A BON ENTENDEUR, SALUT!

  18. @ Ghiţă
    Mai este şi „factura de regularizare” enormă încărcată de CEZ. Aici trebuie să-i mulţumim lui Vaclav Havel, bun capitalist ceh, prin familie. Şi boul de Paul Goma, care nu ştia nimic despre economie politică, venea în 1977 cu CHARTA lui. Unchiul meu social democrat, basarabean ca şi Paul Goma, rîdea de Goma şi adunătura de românaşi lamentabili pe care îi atrăgea. Însă pe atunci comuniştii cehoslovaci spuneau limpede că românii n-au dreptul natural la un nivel de viaţă bun, deoarece „partea leului” din alocaţia de bogăţii naturale date de Domnul trebuie să o cedeze cehilor.

  19. O grămadă de minoritari fără vreun trecut dovedit cer acum ştergerea sintagmei „România – stat naţional” din Constituţia României. Reamintesc Istoria. Naţionalitatea română se naşte ca „romanitas” prin Constituţia Antoniniană din Anul Domnului 212. Jurisdicţia romană îşi desăvârşeşte plenar efectele (evaluarea istoriografilor de la Oxford University) până la 285 AD, când Imperiul Roman se transformă în Romania. Care sunt sursele drepturilor regaliene pentru România, ori, mai corect şi mai complet spus, pentru Romania Neoacquistica? Ele sunt date de Roma şi Nova Roma. Sursa Roma îşi spunea cuvântul prin Constituţia Antoniniană de la 212 Anul Domnului. Acea constituţie a lui Caracalla reuşea “latinizarea” băştinaşilor, adică “socii”-alizarea autohtonilor pe un spaţiu vast din Romania Orientală mergând de la Istria Adriatică, înglobând malurile Bugului Pontic (există şi un Bug Baltic, dincolo de cumpăna apelor aflată la nord) şi atingând Pragul Niprului, Tanais (Donul) unde Aurelian convoca auxiliari pentru a controla Sciţia Mare şi Caucazul. Astfel, prin voinţa imperială romană şi prin atracţia cetăţeniei romane oferită de Constituţia Antoniniană, între Adriatica şi Sciţia Mare se creează un Latium Novum. Pentru a înlesni viteza fluxului de resurse umane implicat în proiecte care cereau ştiinţa şi voinţa imperială, Constantin cel Mare construia un pod peste Dunăre în Romania Orientală. Şi instituia o nouă capitală, Constantinopol.

  20. Câte locuri de muncă au fost create de către industria IT ? Este o discuţie ce se poartă într-un mod curent în Franţa, http://www.lemonde.fr/technologies/article/2012/03/23/la-bataille-des-chiffres-autour-de-l-emploi-du-numerique_1674983_651865.html , dar şi în USA, unde cifrele pretenţiilor Apple în crearea de joburi 2.0 sunt foarte contestate. Pentru calcule cumulative în ultimii 15 ani, oficiali înalţi precum Nicolas Sarkozy ori Eric Besson susţin că ar fi avut loc o creare netă de 700 000 joburi de tipul 2.0. Pe de altă parte, asociaţia profesională a informaticienilor din Franţa spune că nu s-ar fi creat în mod net decât 300 000 asemenea joburi.

  21. Sunt de-a dreptul enervante pretenţiile domnului Cristian Pârvulescu de a se proiecta pe sine însuşi drept the KING MAKER pentru USL.

  22. CAŢAVENCU : „Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire. Soţietatea noastră dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face de loc în ţara noastră!” (I.L. Caragiale, O scrisoare pierdută) ? Pe Antena 3, la emisiunea Secvenţial a domnului Adrian Ursu, este numerizat, –dar puţin modificat–, fragmentul din filmul (din 1953, regizat de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu) care conţine acest monolog. Trucajul este ca însuşi domnul Adrian Ursu apare din film şi întreabă retoric : „S-a schimbat ceva în ultimii 150 de ani” ? Răspunsul, mai mult sau mai puţin implicat, ar fi acela că nu s-a schimbat nimic. Recursul mecanic la citate din I.L. Caragiale în zilele noastre, –aceasta-i „şcoala de gândire” a culturnicului Andrei Plesu–, denotă multă superficialitate culturală. Sigur că monologul lui Nae Caţavencu demonstrează faptul că I.L. Caragiale cunoştea relativ bine doctrina economică standard a timpului său, şi uneori putea extrage de acolo aspecte cu note uşor hilare. Însă indirect Conu Iancu ne transmite şi informaţia că un club liberal românesc în cea de a doua jumătate a secolului XIX era şi un loc de lectură privind doctrina economică. Iar în discuţia economică din România de acum, centrată capital pe dezindustrializare şi reindustrializare, chiar se pune în mod acut, pe linia clarificărilor semantice, chestiunea legată de muncă. De exemplu acum chestiunea legată de munca productivă şi munca neproductivă. Chestiunea urcă în timp la Adam Smith şi Robert Malthus.

  23. @Ghita Bizonu’, 24 martie, 10:35am
    Printre cele mai bune comentarii de pe blog!
    @Karakas, 24 martie,5:13pm
    Excelent!
    ASTFEL de comentarii dau valoare blogului Adrian Nastase.

  24. SI ACUM PRIVITI CU SPAIMA FATA NOASTRA SCEPTIC RECE
    VA MIRATI CUM DE MINCIUNA ASTAZI NU VI SE MAI TRECE
    CIND VEDEM PE TOTI ACEIA CARE VORBE MARI ARUNCA
    NUMAI BANUL IL VINEAZA SI CISTIGUL FARA MUNCA
    AZI CIND FRAZA LUSTRUITA NU MAI POATE INSELA
    ASTAZI ALTII SINT DE VINA DOMNII MEI NU E ASA
    PREA V ATI ARATAT ARAMA SFISIIND ACEASTA TARA
    PREA FACURATI NEAMUL NOSTRU DE RUSINE SI OCARA
    PREA V ATI BATUT JOC DE LIMBA DE STRABUNI SI OBICEI
    CA SA NU S ARATE ODATA CE SINTETI NISTE ….MISEI
    DA..CISTIGUL FARA MUNCA IATA SINGURA PORNIRE
    VIRTUTEA E O NEROZIE GENIUL O NEFERICIRE
    DAR LASATI MACAR STRABUNII CA SA DOARMA N COLB DE CRONICI
    DIN TRECUTUL DE MARIRE V AR PRIVII CEL MULT IRONICI
    CUM NU VII TU TEPES DOAMNE CA PUNIND MINA PE EI
    SA I IMPARTI IN DOUA CETE; IN SMINTITI SI IN MISEI
    SI IN DOUA TEMNITI LARGE CU DE A SILA SA I ADUNI
    SA DAI FOC LA PUSCARIE SI LA CASA DE NEBUNI

  25. @ Ghita,

    am vazut, dar in tara asta numai de fraieri si tradatori dai…

    Noi nu am fost in stare sa construim eoliene, defapt nu am fost in stare sa construim nimic, nici autostrazi, nici locuinte, de investitii profitabile nici nu mai vorbesc… Cand vor inaugura astia prima fabrica romaneasca, ma convertesc la pedelism!

    Totusi se vede bine ceea ce spuneam eu pe aici cu multa vreme in urma: energia verde nu este rentabila in comparatie cu cea fosila. Problema asteia este una singura: poluarea rezultata prin ardere.
    Solutia este ca sa scoti carbunele, sa-l dehidrogenezi partial si sa trimiti hidrogenul prin teava la Turceni, de ex. Pe de o parte scutesti transportul pe calea ferata a carbunelui, arzi hodrogen si deci nu poluezi caci rezultatul este doar apa si energia de ardere, iar pe de alta parte, carbunele partial dehidrogenat il poti pune gramada langa mina si-l acoperi cu 1 metru de pamant. In caz de forta majora, razboi, cataclism, iarna grea, doar il decopertezi cu escavatorul si-l arzi la Turceni, caci il ai gata extras!

    Pur verde ar mai fi si potentialul hidrodinamic al Marii Negre, dar nu intru in detalii ca astept un brevet. Mai esti si altceva acolo… pe langa ceea ce scot americanii.

    Normal insa, gospodarirea nu aduce spagi, asa ca ai nostri vor face ceea ce li se cere, doar-doar isi vor dubla numarul de viloaie. Evident, sub orice forma, si reactoarele cehesti si viloaiele protipendadei vor fi ridicate tot pe banii amaratilor de romani care sunt distrati in timpul asta cu emisiunea „Vrei sa fii miliardar?”… si cu circul de stat al dlui Basescu si compania, cu program permanent.

    Oricum insa, asteapta-te sa auzi ca schema cehilor este una de tip Ponzi, desfasurata in afara Cehiei, adica departe de ochii populatiei; cum vor putea ei sustine pretul in Cehia, cu acte din Romania??? Ha!

  26. @ Aya,

    sigur ca ai dreptate insa nu esti corecta pana la capat. Iata de ce:

    Romania producea si exporta arme in draci ca sa-si plateasca creditele pt industrializare. Cum nu puteai din ratiuni politice sa exporti direct in zonele de conflict, armele mergeau la Anvers si de acolo erau preluate de companii maritime mai aventuroase care aveau intrare in acele zone, de multe ori aflate sub embargou. Unde puteai exporta arme, nu unde era nevoie de ele? Asta ca sa nu o ia in bot Ceasca.
    Acoperitul Basescu asta facea, gasea acele companii si organiza transbordarea stargand urmele scriptice privind provenienta armelor. Adica o navlosire mai delicata… Insa asta era exact ceeea ce avea el de facut acolo, toata lumea stia dar accepta caci altfel nu se putea face. Toate tarile producatoare de armament procedau la fel. Si nu numai la Anvers!

    Spun asta ca sa se vada ca Basescu nu era creierul, ci indeplinea si el la post, ordinele sefului cel mare, in scop nobil. Acum este el seful cel mare…

    Multe astfel de afaceri se continuau insa prin triangulatie, adica banii obtinuti nu puteau fi repatriati bancar, ci trebuiau intai spalati, asa ca se cumparau niste chestii, probabil diamante acolo, si se revindeau. Trita Fanita facea si el asta, cu cereale. Problema era ca cand seful cel mare mirosea ca nu corespund cifrele… Atunci Trita intra la bulau, Base era retras de la post, plus alte sanctiuni.

    Totusi, de aici pana la a spune ca acestia faceau trafic, este cale lunga. Ca sa faci trafic, trebuie sa eludezi legislatia financiara, taxele si impozitele aferente operatiunii, nu declaratiile de punere sub embargou, care-i ceva pur politic si militar. Razboiul insa permite astfel de practici, cine nu incalca pierde! Doar nu-ti inchipui ca razboaiele se desfasoara cinstit… deci cumperi!
    Cand incalci embargoul se numeste chiar asa, dar trebuie s-o dovedesti! Ori, nu s-a dovedit, ca altfel cabinetele aveau ce da la Reuter, care abia astepta asa ceva, Ceasca nu mai era simpatic in anii Anvers-ului…

    Dealtfel, parca razboiul intre aia s-a desfasurat prin ’82-’85, Basescu inca nu era la post… nu mai stiu exact si nu merita sa caut…

    Nu, eu cred ca-i doar total nepregatit pt haina de presedinte, plus ca practica o smecherie neplacuta si castiga doar pt el. In rest, de plans, plange!

  27. Romania si Bulgaria intra din nou in atentia presei internationale prin coruptia ce uneste granita dintre cele doua tari. Problema intrarii in spatiul Schengen a fost readusa in discutie, iar tara noastra a primit din nou o bila neagra.

  28. @TIBI PORGE,

    De ce crezi ca Patapievici vrea sa-l desfiinteze pe Eminescu ? Tocmai pentru genul asta de versuri .
    Ai uitat sa pui ghilimelele de rigoare pentru citat, altfel se poate interpreta ca îti atribui versurile Poetului Nepereche !

  29. Este evident ca articolul este adevarat, real, sustinut de umorul cinic si sarcasmul binecunoscut deja. Dar trebuie sa intelegeti ca si acest circ mass media, furie populara, „statul in stat” al procurorilor si mcvul lui monica macovei, au aparut pe fondul blocarii totale a justitiei de catre politic din „89 incoace.
    La fel cum ascensiunea lui Hitler a fost favorizata de resentimentele si frustrarile germanilor fata de invingatorii din primul razboi mondial, vorbim in Romania de o populatie adusa la exasperare de politicieni si afaceristi corupti, care cer cu nonsalanta si nerusinare de fiecare data justitiei sa isi faca datoria, pentru ca stiu ca e platita la negru de ei sa nu isi faca niciodata datoria.
    Politicieni grasi, cu burti si gusa, revarsate din costume de 2000 de euro, purtand nonsalant rolexuri, apar la televizor si declara ca pot justifica orice leu din averea lor. Pana la urma la televizor poti declara orice!
    V-am mai scris si va repet, Al Capone nu ar fi ajuns niciodata in inchisoare daca nu s-ar fi facut eforturi mai presus de lege sa ajunga acolo!
    Despre cat si cum si unde e echilibru dintre lege si fortarea ei….asta este o discutie veche de cand exista si legea, dar eu cred ca justitia ineficienta si puternicul simt de inechitate resimtit de cetateni au fost unul din motivele principale pentru care s-au pierdut alegerile in 2004!
    Sper ca cei care le vor castiga in 2012, sa inteleaga de ce le-au castigat!!!

  30. Doru Coarna

    noi – ca tara , pp[pr = am fio in stare sa facem unele lucruri DACA nu ne-am uita in gura tuturor scribalailor. Uite cam 22 de ani in urma ma miram si intrebam niste ingineri proiectanti de calitate (tocmai terminau de proiectat un sistem cpmpatibil cu VAX ul lu PDP ) de ce se uita in gura unor esesiti si critici literari care basneau despre .. industrie. Asta este hiba de baza …

  31. blogideologic, Doru Coarna

    tragic este ca Romania cu toate lipsurile ei avea unele atuuri . Sqa zicem in energie : avea o veche industrie petroliera , adica traditie, experienta , resurse, industrie de utiljaj (sa nu uitam prin 62 ne mandream cu o instalatie care forase la 10.500 metri.. si ca in 1990 aveam cinci platofrme de foraj maritim construite in tara!) si – unii zic – cam multe instalatii de prelucrare. Daca eram macar la nivelul ungurilor un Rompetrol cu capital romanesc ar fi fost stea in zona nu un MOL sau OMV.
    In domeniul electric idem .. Romania avea in 1992-93 o supracapacitate energetica (din cauza prabusirii consumatorilor!) si o industrie de utilaj in spate (desi unele turbine erau cam.. ca cu ele s-a ars si cvasinamivibilu Avram) . Sa nu mai zic ca construisem o intreaga industrie ptr centale nucleare …

    Insa am ajuns sa .. privatizam , inclus, catre statul ceh. Asta fiindca asa ne-au explicat „inteligentii” neamului .

  32. @ Ghita,

    mi-am amintit cu nostalgie ca am chinuit si eu un PDP la vremea aia, cel de la Magurele, dar n-am reusit decat sa raman cu o rola de banda magnetica care taiata in lung pe jumatate si pusa pe UHER reda fenomenal inaltele, dar i-a uzat si capul… Pana la urma s-a rezolvat cu Felix-ul Politehnicii, singurul care a reusit sa „traseze” in puncte niste profile aerodinamice subtiri (adica supersonice) transformate conform.

  33. @ Ghiţă
    Ce-a făcut nebunu de Ceaşcă şi comuniştii „romantici revoluţionari” de-au lăsat ţara vraişte, în calea tuturor predatorilor ?

  34. Acest pamflet, sunt sigur, este născut din avatarurile dlui Năstase, târât după 2004, în justiţie de nedemnul preşedinte; acesta din urma şi-a început mandatul stârnind defilarea procurorilor pe la casa lui Nastase, căutând obloane, bideuri, afişe si pixuri.

    Sunt convins ca dl Băsescu este geniul răului in România. Dar el singur putea face mai nimic dacă nu era ajutat de restul hoţilor si de tâmpiţii din România.

    Eu nu pot înţelege cum oamenii sărmani l-au votat pe Băsescu, cel cu meşa si cu plânsul la tot pasul.

    Adevărata tragedie

  35. @ blogi,

    Ha, Ha! Asta-i tare de tot, nu i-a venit ideea niciunui postdecembrist: de vina pt halul in care am ajuns este Ceasca!!!

    Cred si eu, daca ne lasa fara nimic si plini de datorii, n-am fi avut ce pierde in toti anii astia si nu ateriza niciun borfas pe capul nostru! Deci nu pierdeam nimic, si nu se putea instraina, distruge si fura, nimic! Jos Ceasca!

    Ce dusmanos a fost, intentionat ne-a lasat cu de toate…

    De ce le-am pierdut? Pai pt ca nu ne-au mai pazit rusii gradina noastra socialista ci intai noi insine, apoi ceilalti… Deci si rusii sunt de vina.

    Si atunci, ma rog frumos, ce poate sa faca un Basescu? Ce altceva decat sa ingroape pipa pacii si sa dezgroape securea aia cu care castreaza nivelul de trai, vietile romanilor si ultimele sperante.

    De aceea el, din respect fata de romani, ne va lasa fara ABSOLUT NIMIC! In felul asta nimeni nu va mai avea ce fura, caci e lucru rau!

    Vedeti? Bond de la Anvers e mult mai bun decat Ceasca…

  36. Doru Coarna

    nu esti singur care a ramas fara capete la mag .Ma rog ailalti aveau mai .. „normale”. (Io nu! Ca am auzit dintai cum sat treaba si magu pe urma!!).
    Da nu vaz de ce nu ar fi reusit PDP ul (desi poa ceva legat de lungimea cuvantlui si precizie.. Ca am auzit de un CDC pe .. 132 biti! folosit exact la cestiii aero )

Lasă un răspuns